nieuwe processen, nieuwe doelen!
By Ramon Marcos
Hallo! Heel erg leuk dat je weer op onze blog bent. We hopen dat je er net zoveel plezier aan zult beleven als aan dit project. Op dit moment ontwikkelen we het tweede blok op basis van balans en coördinatie. Dit blok is vooral cruciaal, omdat het vaardigheden ontwikkelt die zowel elementair zijn in de dansopleiding als de ontwikkeling van een professionele danser. We merken op dat coördinatie binnen onze groep een sterk punt is. We moeten echter aan balans werken en verder verdiepen. We moeten doorgaan met het versterken van de voeten en enkels als een steun voor het lichaam, aangezien de dansers oefeningen met een snelle balans kunnen uitvoeren, maar een grotere moeilijkheid hebben om de balans vast te houden. We hebben ook vastgesteld dat dit de knieën beïnvloedt, dus we hebben ook besloten om versterkende oefeningen voor de knieën toe te voegen.
Na ons tweede verblijf in Rotterdam, beginnen we ons specifiek te richten op de ontwikkeling van deze vaardigheden nadat we een aantal factoren hebben overwogen. Met de eerste resultaten van de tests blijven we onderzoeken in de processen en wat we waarnemen in de analyse.
Een van de belangrijkste lessen die dit project ons geeft, is het vermogen om coöperatief te denken in ons werk als leraren. We vullen al onze kennis aan met de gedachten en meningen van andere leden van het project.
Na het starten van het tweede blok, worden we ons meer bewust van het belang van het verkrijgen van vaardigheden, om als danser. Wat heeft een artistieke en creatieve training nodig en welke factoren heeft het lichaam nodig bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen en de ontwikkeling daarvan. Het ontwikkelen van hun vermogen tot reflectie en analyse is fundamenteel voor hun vermogen om te dansen als professionals. Hiervoor geven we aan welke doelen we met elke oefening wilden bereiken en maakten de dansers zelf de verschillende voorstellen om deze doelen te bereiken. Bijvoorbeeld In een evenwichtsoefening werd er gewerkt stoffen. Hier moesten ze vaste structuren en vormen maken op verschillende hoogtes en samen met hun partners.
Wij zijn van mening dat lichaamsdiversiteit een van de meesterwerken van onze groepen is en daarom is onze rol als docent complex. We moeten de juiste manier vinden om de technieken die hen toegang geven tot de concepten over te dragen, en 100% uit de oefeningen 100% te halen. Wanneer we het hebben over balans en hoe balans in dans is verweven, komen we tot de conclusie dat balans niet alleen statisch is. De beweging impliceert; zowel als in coördinatie dat er externe en interne factoren aanwezig zijn bij de ontwikkeling van balans.
Als docenten stellen wij onszelf de vraag: Wat is het punt waarop de concepten van dans niet langer verbonden zijn? Het antwoord is bijna altijd hetzelfde: nooit. Ongeacht de zoektocht die we ondernemen om specifieke vermogens te ontwikkelen, worden anderen altijd bewust of onbewust betrokken.
Daarom is het zo belangrijk voor ons de reflecties op de methodiek. Concepten en doelen die we proberen te ontwikkelen in onze dansers, evenals die elementen die hen in staat stellen om de dans te begrijpen en te internaliseren, ook persoonlijk, naar een professionele toewijding op een motiverende en inspirerende manier.
Ter afronding van dit blog willen we graag de grote motivatie benadrukken die onze groep dansers voor het project. De belangrijke bijdrage die zij ons levert om onze eigen praktijk als leraren te weerspiegelen, te leren waarderen en te waarderen, en ook om verbazingwekkende dingen te ontdekken.We kunnen dit geweldige leeravontuur samenvatten met een citaat van Nietzsche bij het belang van leren en observeren:
“Als je lang in een afgrond kijkt, kijkt de afgrond ook naar jou.”
Bedankt voor je aandacht, we zien je snel!
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.