Travel

Travel

<img class=”aligncenter size-large wp-image-673″ src=”https://staging.shiftdance.eu/app/uploads/2020/03/DSCF8009-1-1280×853.jpg” alt=”” width=”768″ height=”512″ />Voorwaarts, achterwaarts, opzij, op en neer. Dit blog gaat over het laatste thema in ons onderzoek namelijk, verplaatsen. Het ijstijd op door de ruimte te verplaatsen op verschillende manieren en in verschillende richtingen. We verdeelde verplaatsing in: verplaatsing in het horizontale vlak en elevatie in het verticale vlak. We gebruiken de engels woorden: travel en elevation. Travel betekend: De mogelijkheid om je as efficiënt te bewegen in verschillen richtingen en levels. Elevation is: De mogelijkheid om je as efficiënt te bewegen tussen levels. We kijken niet alleen naar springen, maar de hele totale bewegingsmogelijkheden tussen helemaal op en helemaal neer. Het woord efficiënt komt terig in de definitie en is een sleutelwoord. Dit heeft een grote focus in de lessen. Het onderzoeken van efficiënt bewegen om zo de mogelijkheden van bewegen te vergroten.

Mooi om te zien was dat de verschillende thema’s waar we aan gewerkt hadden samen kwam in dit blok. De dansers hebben veel tijd besteed aan een veilige alignment en het versterken van het lichaam. In dit blok werken we aan het behouden hiervan tijdens het verplaatsen.

Verplaatsen kan heel leuk zijn en geeft je een vrij gevoel. Om dit gevoel te krijgen is het belangrijk je veilig te voelen. Daarvoor zijn verschillende dingen belangrijk. zoals een duidelijke opbouwen in de les. Wij bouwden onze les op vanuit verschillende onderdelen:
<ul>
<li>Preparatie</li>
<li>Verplaatsen tussen levels</li>
<li>Vloerpatroon</li>
<li>Verplaatsend met draai</li>
<li>Spel element</li>
<li>Cooling down</li>
</ul>
Het prepareren van het lichaam en het creëren van bewustzijn van het lichaam in de ruimte is tijdens de gehele les belangrijk. Verplaatsen kan intens zijn voor het lichaam. Pas op voor te veel overload. Het is belangrijk dat de docent de dansers individuelel goed observeert. Daarnaast is het belangrijk de dansers te begeleiden in het bewustzijn van hun eigen lichaam en hoe je dit kan communiceren naar de docent. Dit zal hun helpen in het zijn van een autonome leerling. Een belangrijke focus dit blok is de cooling down. We gebruikten actief stretchen, massage en een bal. Ook hierbij was het belangrijk leren te luisteren naar wat het lichaam nodig heeft.

<img class=”aligncenter size-large wp-image-674″ src=”https://staging.shiftdance.eu/app/uploads/2020/03/DSCF8054-1-1280×853.jpg” alt=”” width=”768″ height=”512″ />Een uitdaging in dit blok was springen, vooral voor dansers met hypermobiliteit. Ook efficiënt opstaan vanuit de vloer had aandacht nodig. Daarom was het nuttig om tijd te nemen voor deze vaardigheden en dit benaderen vanuit de verschillende benaderingswijze. Een nieuw ding dat we vonden was het gebruik van de muur om horizontaal of verticaal te reizen. Deze taak gaf de dansers veel nieuwe mogelijkheden om te verplaatsen en gaf hen de mogelijkheid om zichzelf uit te dagen en zich tegelijkertijd veilig te voelen. Ze hadden de muur om hun bewegingen op verschillende manieren  te begeleiden. Het hielp bij het opbouwen van kracht en bewegen met controle.

Tijdens dit blok zijn de dansers sterker geworden in het verplaatsen. Ook is er meer surf ontstaan.. Wanneer de dansers naar de grond bewegen, is er een veel dieper niveau van veiligheid en efficiëntie in het lichaam. Dit resulteert in het feit dat op en neer bewegen gemakkelijker, veiliger en gevarieerder is dan voorheen. Ook maakten enkele dansers hun eerste sprongen!

Tijdens dit blok konden we zien dat de moed en kracht in het lichaam om op en neer te gaan is toegenomen. Wanneer de dansers naar de grond bewegen, is er een veel dieper niveau van veiligheid en efficiënt in het lichaam. Dit resulteert in het feit dat op en neer bewegen gemakkelijker, veiliger en gevarieerder werd dan voorheen. Ook maakten enkele dansers hun eerste sprongen

Verplaatsen is een vaardigheid die we door training kunnen ontwikkelen. Het is een fysieke vaardigheid maar ook sociaal en emotioneel. Het biopsychosociale model waarover we eerder schreven, is hier ook van toepassing. De dansers trainen hoe ze met hun lichaam kunnen verplaatsen, de ruimte met anderen kunnen delen en er is vertrouwen en moed voor nodig om met volledige toewijding te bewegen. Tijd, vertrouwen en training lonen!

by Manouk Schrauwen <img class=”aligncenter size-large wp-image-675″ src=”https://staging.shiftdance.eu/app/uploads/2020/03/DSCF8030-1-1280×853.jpg” alt=”” width=”768″ height=”512″ />

 

 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

This site is registered on wpml.org as a development site.