Rotterdam!

Rotterdam!

In april was onze derde residentie van het project dat werd georganiseerd door Misiconi Dance Company in Rotterdam. Mia en ik waren enthousiast om naar het huis van onze Nederlandse partner te reizen om hun dansers te ontmoeten en een beter begrip te krijgen van hoe hun bedrijf werkte.

Joop had een ontmoeting geregeld zoals bij Introdans die in Arnhem gevestigd is en die na de landing onze eerste aanloophaven was. Adriaan Luteijn treedt op als een van hun Associate Partners on Shift en moest een workshop verzorgen als onderdeel van onze residentie later in de week. Als een van de grootste dansgezelschappen in Nederland deelt Introdans een vergelijkbare opdracht en structuur met Northern Ballet, dus het was echt interessant om te horen over hun benadering van het onderwijs en de projecten waarmee ze bezig zijn. We kregen de indruk dat we iedereen in hun studio’s hartelijk welkom voelden en zelfs tijdens de repetitie wat werk mochten zien!

De volgende dag startten we met de eigenlijke residentie. Het doel voor de volgende 3 1/2 dagen was om ons in het eerste blok over kracht en afstemming gezamelijk te delen en onze huidige praktijk te delen over balans en coördinatie (wat het volgende blok zou worden), en een nieuwe werkwijze en handleiding  voor evenwicht te creëren en coördinatie ideeën en activiteiten uit te proberen en te ontwikkelen met onze dansers. We wisten dat we de tijd nodig zouden hebben!

Marijke Lips

Het was geweldig om Gabriela en Ramon weer te zien en veel nieuwe mensen te ontmoeten. Joop had La Mia Misura uit Italië uitgenodigd om met ons mee te gaan naar de residentie, dus we hadden

Marijke’s Workshop

een volledige studio. Marijke Lips van Codarts (andere Associate Partner van Misiconi DC) gaf de start van de praktische sessies gericht op balans en coördinatie. Als lerares ballet en community arts bij Codarts bracht Marijke haar kennis en ervaring om ons een ander perspectief te geven op hoe deze vaardigheden kunnen worden aangeleerd. Door dit en het vervolgens delen van onze eigen praktijk kregen we een overzicht van de soorten oefeningen die we zelf hadden ervaren als studenten en die we sindsdien hadden ontwikkeld. Door middel van discussie hebben we de gemeenschappelijke vraagstukken en verschillen geanalyseerd. We hadden allemaal wat onderzoek gedaan naar het gebied in de aanloop naar verblijf, dus begonnen we een veel groter wetenschappelijk inzicht te ontwikkelen over hoe we balans- en coördinatievaardigheden ontwikkelen. Dit is een essentieel onderdeel van het project omdat het alleen door het begrijpen van de “hoe” dat activiteiten kunnen bedenken die effectief werken. Voor mij heeft het geholpen om los te peuteren waarom de typische traditionele klasse uit bepaalde elementen bestaat. Hoewel ik het basisdoel van een oefening op het gebied van gewichtverschuiving kende (bijv. In verschillende richtingen naar een uitval en terug naar het midden), begrijp ik nu hoe dit de vestibulaire waarneming beïnvloedt, de rol van oogfocus hierin, het belang van gevoeligheid / bewustzijn in de voeten enz. enz. De oefeningen die we allemaal weten, zijn om goede reden over decennia ontwikkeld. Dus een deel van wat we proberen te bereiken is om ze toegankelijk en relevant te maken voor onze dansers en hun behoeften. Die allemaal heel individuele lichamen en leerstijlen hebben. Dit is de uitdaging.Een ander deel van ons onderzoek dat de focus op dag 3 werd, is het vinden van nieuwe activiteiten of benaderingen voor het ontwikkelen van balans en coördinatie. Voor elk blok maken we een sjabloon van gebieden en dingen die we gaan verkennen. Dit samen trekken is niet gemakkelijk, want er zijn talloze manieren waarop het kan worden benaderd. We moeten een consensus vinden. Voor dit blok hebben we besloten dat we de categorieën intern en extern zouden gebruiken. Dit zouden activiteiten zijn waarbij de danser met een interne focus werkte of met een externe invloed werkte zoals een andere persoon of een ander object. Dus bijvoorbeeld wanneer een danser alleen een evenwichtsoefening uitvoert, werken ze puur met hun eigen, interne systemen. Als ze in fysiek contact met een partner werken, is er de toegevoegde stimulus om op te reageren; hun gewichtsverschuivingen, hoeveelheid druk etc.De residency kwam ten einde met een avond met optredens van Misoconi DC en La Mia Misura. Georganiseerd door Misiconi DC en Codarts was het een kans om onszelf te herinneren wat het belangrijkste doel van het project is; om onze dansers en andere dansers in staat te stellen hun potentieel te bereiken en hen in staat te stellen zich duidelijk uit te drukken in de uitvoering. Bedankt voor het hosten van Misiconi DC!

Misiconi Dance Company

 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is registered on wpml.org as a development site.