De aspecten van balans

De aspecten van balans

Balans is een moeilijk onderwerp en thema om uit te leggen. Voor de meeste mensen wordt het vanzelfsprekend gevonden, maar niet voor iedereen wordt een balans zo makkelijk gevonden. Voor sommige dansers met ADS, hypermobiliteit, gehoor- en zichtproblemen kan dit best moeilijk zijn. Het kan zelfs symptomen veroorzaken die gepaard gaan met de onvastigheid zoals; duizeligheid en moeite met concentratie en geheugen.

Voordat we beginnen met uit te leggen welk evenwicht we nodig hebben, moeten we aangeven wat we onder balans verstaan: ‘Balans is het vermogen om het massa middelpunt van het lichaam te handhaven boven de basis van ondersteuning’.

In het lichaam van de danser verwijzen we bijvoorbeeld vaak terug naar het zwaartepunt. Het is niet zo eenvoudig als een bal, waarbij het zwaartepunt in het midden ligt. Voor het lichaam ligt dit rond de navel. Wist je dat de bovenste helft van het lichaam zwaarder is dan de onderste helft? Rond de navel bevindt zich uw eigen persoonlijke zwaartepunt. Wanneer je min of meer boven de voeten staat, zal je lichaam in balans zijn. Je zult niet vallen. Als je echter naar de zijkant gaat leunen, verandert het hele lichaam om je evenwicht te bewaren. Je zwaartepunt bevindt zich niet langer boven de middenlijn van de voeten. Hoe meer je leunt, hoe meer je valt. Het is een feit dat het gemakkelijker is om je evenwicht te bewaren met een lager zwaartepunt. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om op een stoel te zitten, naar voren te leunen dan vervolgens hetzelfde te doen al staand.

En weten we niet allemaal, binnen het dansvak werken we voortdurend aan balans en dit zwaartepunt. We houden ervan om onszelf de ruimte in te gooien en onszelf uit te dagen. Zonder twijfel is evenwicht niet slechts één lichaamsdeel, of het deel rond de navel. Het is niet eens een staat van zijn, maar veel meer dan dat.

Het is bijna een totale lichaam, holistische staat van zijn, of zelfs een ervaring. De balans wordt gereguleerd en onderhouden door een reeks sensorimotorische controlesystemen die sensorische input van visie (zicht), proprioceptie (aanraking) en het vestibulaire systeem (beweging, evenwicht, ruimtelijke oriëntatie) omvatten. Al deze werken samen om de input aan de hersenen te integreren en terug te krijgen naar de spieren voor een perfecte output. Zelfs psychologische factoren kunnen ons evenwichtsgevoel aantasten.

Daarom hebben we als partners in dit project ervaren dat de verbeteringen binnen balans alleen kunnen worden bereikt als we werken aan oefeningen met zicht, aanraking en lichaamsbewustzijn die zich richten op interne en externe elementen. Ook de sterkte van bepaalde spiergroepen kan niet worden uitgesloten. De enkelfocus van blok 1 is bijvoorbeeld een sleutelelement dat moet worden getraind.

We hopen dat je van het blog hebt genoten. Je kunt deze informatie gebruiken om je dansers naar een hoger niveau te tillen.

Groetjes, Joop

 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

This site is registered on wpml.org as a development site.