De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting

By Joop

Het was net voor Kerstmis en we weten allemaal dat dit een van de drukste tijden van het jaar is voor dansbeoefenaars of zelfs als artistiek directeur. Nou, het deed er niet toe, want we waren allemaal zo enthousiast om naar Leeds te reizen om alle partners in het echte leven de lijven te ontmoeten. Natuurlijk waren er Skype-vergaderingen tussendoor, maar het is nooit hetzelfde. Het was ook de eerste keer dat we de onderzoekers van de University of Leeds en University of Edinburgh ontmoetten.

Manouk: ‘Toen Joop me vroeg om me bij het project aan te sluiten, voelde ik me echt vereerd en opgewonden. We hebben een tijdje gewacht om het project te starten en daar was het, de eerste echte ontmoeting!’

Manouk & Tessa

Ik en Manouk reisden laat in de avond naar Leeds rechtstreeks en verbleven in een hotel op slechts 5 minuten afstand van Noord-Ballet. De volgende ochtend zijn we om 10:00 begonnen. Hoewel veel dingen werden besproken en genoemd via Skype, hadden we veel dingen te doen en te verduidelijken. Meestal contracten, afspraken, de specifieke inhoud van het onderzoek en hoe gaat het onderzoek. Na al een dag op kantoor begon het te verblinden! De dagen waren vol met het delen van ideeën en gedachten. Het was leuk om te voelen dat we niet alleen zijn in deze wereld en dat we samen kunnen werken om te groeien. Je kon de passie voor ons vakmanschap voelen met alle mensen die bij het project betrokken waren. Hoewel we verschillende paden hadden, deelden we hetzelfde doel. Het ontwikkelen van een mooie dansmethode voor dansers met een verstandelijke handicap. We zullen zoeken, hard werken en uitproberen, bespreken en opnieuw proberen! Samen met onze dansers terug in onze landen. Het begin van een groot avontuur.

Het was echter ook stil overweldigend en een groot project! Er was een overload aan informatie en het moest nog behoorlijk gestructureerd worden.

Joop, Tessa & Lewis

We leerden ook meer over Hyper-mobiliteit. Marc en Wendy gaven een lezing over dit onderwerp in verband met talentontwikkeling. Het was heel interessant om enkele aspecten en effecten van hypermobiliteit te herkennen. Bijna iedereen in de kamer die als danseres was opgeleid kon gewoon knikken en zeggen; ‘Ja, dat heb ik’. Beide verklaarden de holistische benadering van het onderzoek en hoe belangrijk en verbonden het sociale welzijn is in verband met de lichamelijke gezondheid.

Toch was er nog werk aan de winkel. We mompelden allemaal enthousiast om het werk zo snel mogelijk aan te pakken. Na 1 volle dag op kantoor was het goed dat we een tweede dag hadden in de dansstudio’s van Northern Ballet. Het gaf ons de gelegenheid om elkaar niet alleen te leren kennen met kantoorspullen in onze handen, maar ook op de werkvloer als beoefenaars. Elke partner / team moest gedurende 2 uur lesgeven en hun praktijk delen met de ‘Ability’-groep.

Voor mij en Manouk was het mooi om te zien dat zoveel dingen vergelijkbaar waren met onze praktijk thuis in Nederland. De Ability-groep liet de rest van de partners zien op welke oefeningen ze getraind hebben. We hielden ook van de energie van de groep. Ze waren allemaal zo geconcentreerd, gemotiveerd en ver in hun ontwikkeling als dansers. In onze klas werkten we rond thema’s als contact en partnerwerk. We hebben zelfs aan liften gewerkt.

Charlotte

Daarnaast werkten we met objecten en hoe we deze konden tillen of ermee konden werken. Tegen het einde van de les wisselden we het object in voor een lid / persoon van de groep. Iedereen werd een keer opgetild. Deze oefening had zo’n indruk gemaakt dat het ons zal blijven achtervolgen voor de rest van het project. Alle dansers willen keer op keer worden opgeheven, haha.

Gabriel en Ramon gaven aan dat het heel bijzonder en de moeite waard was om het werk van elke partner te zien en hoeveel punten we gemeen hadden. Naast het ontmoeten en delen van onze praktijk vielen twee dingen op; de groep volgde al het nieuwe materiaal op een uitstekende manier, en iedereen leerde elkaar beter kennen door samen te dansen in lessen die eerder werden gegeven. De groep groeide naar elkaar toe.

 

 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is registered on wpml.org as a development site.