Verbeteren van de placering – tips en ideeën om te proberen met je dansers 

Verbeteren van de placering – tips en ideeën om te proberen met je dansers 

Het delen van goede praktijken is een van de belangrijkste en meest interessante elementen van het Shift-project geweest. Een van de meest frustrerende aspecten is dat we niet in staat zijn geweest om alles wat we hebben geleerd op te nemen in de website bron die we aan het maken zijn. Vanwege de tijd (en het geld) hebben we de “beste stukjes” moeten uitzoeken, dus in deze blog hopen we een aantal nuttige praktische ideeën met u te delen die u kunt proberen met uw dansers om hen te helpen hun uitlijning te verbeteren.

Belangrijke punten:

 • Presenteer het grote geheel aan de hele groep, en pas de zaken dan specifiek aan op de individuele behoeften.
 • Bekken placering is de sleutel.
 • Spreek aan op alle niveaus – liggend, zittend en staand
 • Gebruik een combinatie van visuele, verbale en tactiele aanpak.

VOCABULAIRE – Verlenging door het lichaam is de sleutel tot het verbeteren van de placering. Het gebruik van woorden als verlengen, uitbreiden, groeien en reiken stimuleert en versterkt dit.

VOORWERPEN en BEELDEN die het concept van de gehele lichaamsverlenging demonstreren en expanding   

 • Bubbel – het idee om in een luchtbel te zitten en in alle richtingen uit te breiden om de randen te raken. Zoek visuele beelden van bubbels (idealiter met mensen binnenin), gebruik echte bubbels en bespreek de kwaliteiten van het uitzetten, zweven, het vinden van drijfvermogen en zachtheid.
 • Geo/inzinken/ball   die klein en groot kan worden (expanding ball)
 • Cellofaan – kreukel in elkaar en kijk naar de uitbreiding.
 • Gekleurde Yoga-blokken – naar boven toe opgebouwd om het principe van stapelen te demonstreren.
 • Risistance band – houdt deze verticaal en strek uit in twee richtingen voor een visuele demonstratie van de verlenging van het lichaam. Bind er knopen in om de wervels van de ruggengraat te suggereren.
 • Bezemsteel – houd hem naast de danser zodat hij de lijn van a plumb kan zien en vergelijken met zijn eigen lijn. Het gebruik van een spiegel is hiervoor nuttig.
 • Maak een raster op een spiegel (met elektrische tape) or op een foto om te zien hoe vlak je lichaam is.
 • Beelden voor voeten – stel je voor dat voeten op een catamaran of ski’s staan, met de nadruk op de afdruk die de voeten maken op een zachte ondergrond (bijv. zand, modder)
 • Visuele herinneringen voor de placering van het onderbeen – gebruik elektrische tape of eyeliner om een lijn te trekken op het been/de bankstel/voet. Plak stickers op de voeten/ankles/knieën/schepen als geheugensteuntje voor het opnieuw uitlijnen.

FYSISCHE EN TACTILE SUGGESTIE om te proberen voor of tijdens een activiteit:

 • Plaats de handen op het hoofd en druk ze in – dit kan tijdens staande en zittende oefeningen.
 • Raketarmen/handen – naar het plafond wijzen tijdens de plies, in de vloeroefeningen etc
 • Rol een weerstandsband  rond het been om spiraalvormig te voelen naar buiten toe. Begin bij de voet en zorg ervoor dat de band naar buiten toe opengaat vanaf de wreef, rond de enkel en ga verder met het omwikkelen van het been.

Enkel kantelt:

 1. Voor dansers die meer lift nodig hebben in hun wreef (of de neiging hebben om naar binnen te rollen)

Begin parallel. Plaats een voet iets naar voren en houd daarbij de parallelle stand aan. Til de wreef van de voet op en laat het gewicht op de buitenste rand van de voet rollen. Vervang en herhaal dit meerdere malen. Plaats de voet weer parallel en vergelijk het gevoel tussen de voeten, waarbij u eventuele veranderingen opmerkt, voordat u met de andere voet gaat herhalen.

 1. Voor dansers met zeer hoge wreef (of de neiging om naar buiten te rollen)

Begin parallel. Stap met de linkervoet opzij in een longe. Til de buitenste rand van de rechtervoet op en rol het gewicht op de binnenste rand. Vervang en herhaal het optillen/rollen enkele malen voordat u weer parallel gaat lopen. Vergelijk het gevoel tussen de voeten, waarbij u eventuele veranderingen opmerkt, voordat u met de andere voet herhaalt.

We hopen dat u deze ideeën met plezier uitprobeert! Dit is een klein voorproefje van wat ons te wachten staat als we in de zomer van 2020 de hulpbron in de vorm van een website lanceren!

Sophie

 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

This site is registered on wpml.org as a development site.